Хімія - це цікаво




10 цікавих фактів про Менделєєва





10 цікавих фактів про сніг


1. Незважаючи на численні дослідження, так і не вдалося знайти дві однакові сніжинки.
2. Кожна сніжинка на 95 % складається з повітря, саме тому швидкість її падіння така мала — 0,9 км/год.
3. Сніг не має кольору, однак ми бачимо білий колір. Це пояснюється тим, що світло, яке потрапляє на сніжинки, розсіюється в різні боки.
4. Узимку сніг відбиває до 90 % сонячних променів і не дає землі прогрітися.
5. Найбільша сніжинка в усьому світі була виявлена 28 січня 1987 року у США. У діаметрі вона була 38 см, при тому, що діаметр середньостатистичної сніжинки — всього 5 мм.
6. Уже при температурі –2
° С чути характерний скрип снігу, якщо наступати на нього. Скрип виникає внаслідок розламування кристалів снігу.
7. Сніг тане вже при температурі 0
° C, але при потраплянні на нього сонячних променів, частина снігу може випаровуватися, оминаючи рідку фазу.

8. Сніжинки, що падають у воду, створюють дуже неприємний для риб високочастотний звук, який люди не чують.
9. Усього 1 см снігового покриву на площі в 1 га дає близько 30 кубометрів води.
10. Більша частина жителів Землі ніколи не бачила снігу.


Цікаві факти про хімію




Хімія — всім знайомий шкільний предмет. Спостерігати за реакцією реагентів подобалося всім. Але мало кому відомі цікаві факти про хімію.

1. Сучасні пасажирські літаки під час девятичасового польоту використовують від 50 до 75 тонн кисню. Стільки ж цієї речовини виробляє 25000-50000 гектарів лісу в процесі фотосинтезу.

2. Один літр морської води містить 25 грамів солі.
3. Атоми водню настільки малі, що якщо їх в кількості 100 мільйонів розмістити в ланцюжок один за одним, вийде довжина лише в один сантиметр.
4. В одній тонні води Світового океану міститься 7 міліграмів золота. Загальна ж сума даного дорогоцінного металу в водах океанів становить 10 мільярдів тонн.
5. У людському організмі приблизно 65-75% води. Вона використовується системами органів для транспортування корисних речовин, регуляції температури і розчинення поживних сполук.
6. Цікаві факти про хімію стосуються нашої планети Земля. Приміром, за останніх 5 століть її маса збільшилася на цілий мільярд тонн. Таку вага додали космічні речовини.
7. Стінки мильного міхура — мабуть, самі тонкі матерії, яку людина здатна побачити неозброєним поглядом. Для прикладу, товщина цигаркового паперу або волоса в кілька тисяч разів товще.
8. Швидкість лопання мильного міхура складає 0.001 секунди. Швидкість ядерної реакції — 0.000 000 000 000 000 001 секунди.
9. Залізо, дуже твердий і міцний матеріал у звичайному його стані, стає газоподібним при температурі 5000 градусів Цельсія.
10. Всього за хвилину Сонце виробляє енергії більше, ніж наша планета витрачає за цілий рік. Але ми не використовуємо її повністю. 19% сонячної енергії поглинає атмосфера, 34% повертається в космос, а лише 47% доходить до Землі.
11. Як не дивно, але краще, ніж повітря звук проводить граніт. Так, якби між людьми була б гранітна стіна (суцільна), вони б чули звуки на відстані одного кілометра. У звичайному житті в подібних умовах звук поширюється лише на сто метрів.
12. Шведський вчений Карл Шеллі є рекордсменом за кількістю відкритих хімічних елементів. На його рахунку хлор, фтор, барій, вольфрам, кисень, марганець, молібден.
Друге місце розділили шведи Яком Берцеліус, Карл Монсандер, англієць Гемфрі Деві і француз Поль Лекок де Буабордан. Їм належить відкриття чверті всіх відомих сучасній науці елементів (тобто по 4 кожному).
13. Найбільший самородок з платини — так званий «Уральський гігант». Його вага становить 7 кілограмів і 860,5 грамів. Зберігається цей гігант в Алмазному фонді Московського Кремля.
14. 16 вересня з 1994 року — Міжнародний день охорони озонового шару, згідно з указом Генеральної асамблеї ООН.
15. Вуглекислий газ, який широко використовується для створення сучасних газованих напоїв, був відкритий англійським вченим Джозефом Прістлі ще в 1767 році. Тоді Прістлі зацікавили бульбашки, утворені при бродінні пива.
16. Танцюючий кальмар — так називається дивовижне блюдо в Японії. Нещодавно спійманого і убитого кальмара кладуть у миску з рисом і перед клієнтом поливають соєвим соусом. При взаємодії з натрієм, який міститься в соєвому соусі, нервові закінчення навіть убитого кальмара починають реагувати. В результаті такої хімічної реакції молюск починає «танцювати» прямо в тарілці.
17. Скатол — органічна сполука, яка відповідає за характерний запах фекалій. Цікавий той факт, що у великих дозах ця речовина має приємний квітковий аромат, яку використовують у харчовій промисловості та парфумерії.

Хімічні досліди на кухні


Вирощування кристалів


Індикатор з капусти


Кольоровий вогонь


Хімічна квітка


Літаючі чайні пакетики


Фараонові змії





Немає коментарів:

Дописати коментар